Screaming Frog als alles-in-een SEO tool?

Mijn vertrouwde compagnon, Screaming Frog, heeft afgelopen Juni een update gekregen. Naar aanleiding van een van zijn nieuwe features, namelijk Google Analytics integratie, wilde ik hier graag iets meer over vertellen.

Online marketeers, SEO-nerds en andere groeperingen kwamen samen met het feit dat Google Analytics nu eindelijk gecombineerd kan worden met HTML elementen, zonder diep in het hart van Analytics te gaan friemelen.

Maar hoe zet je dit in gang?

1. Voordat je aan de gang gaat met crawlen is het van belang dat je toegang geeft aan de Google Analytics API. Ga naar Configuration en vervolgens naar API Access. Hier zal een Google Analytics veld verschijnen

GA API acces

2. Druk op ‘Connect to New Account’ en gebruik hiervoor het emailadres dat is gelinked aan je Google Analytics account.

Account koppelen aan GA API

3. Nu kun je het Google Analytics account uitkiezen en koppelen aan het domein wat je wil crawlen.

4. Vervolgens kies je je data-range.

kies data range

5. Crawl away! Vanaf hier kun je naar hartenlust analyseren en vergelijken.

 

Zodra je op de start-knop hebt gedrukt zal er even wat tijd overheen gaan om alles te indexeren. Als de data eenmaal verschijnt kun je ook nog filteren tussen:

  • ‘Sessions Above 0’
  • ‘Bounce Rate above 70%’
  • ‘No GA data’

Dit kun je vervolgens allemaal exporteren naar Excel. Als je voor het eerst met een project begint loop je normaal door verschillende Analytics reports heen om een idee te krijgen waar je precies naar kijken. Nu je met Screaming Frog kan kijken naar elke willekeurige data en dit kan vergelijken met de HTML elementen is het mogelijk om de e-commerce data veel beter te analyseren.

Vanaf dit standpunt kunnen de pagina’s die eruit springen worden onderzocht en geoptimaliseerd vanuit gebruiksvriendelijkheid of zoekmachine perspectief.

Screaming Frog is altijd een van de meest populaire tools geweest voor SEO-specialisten. Met de nieuwe update zijn ze weer een stap dichter bij een alles-in-een oplossing voor SEO tools.